导 航
楼主: yayaow

東九丨啟德發展區丨KTD

Source: 啟德資訊

【唔夠配套設施又要放幾萬人入嚟,何必呢?】

其實就算冇簡約公屋,啟德嘅生活配套本來就唔夠。

啟德機場拆卸之後,成個社區由零開始建設。即使附近嘅土瓜灣、九龍城、新蒲崗、九龍灣係有配套,但呢啲舊區喺機場年代已經存在,當時發展唔會考慮到啟德機場將來有人居住,唔會考慮到啟德有社區設施嘅需求,所以區外設施選址遠離啟德,唔喺步行距離範圍內。想黐隔籬區嘅設施嚟用,往往都要搭車先得。

睇吓啟德區周圍嘅社區設施分佈,你會明咩係「啟德結界」圖書館、體育館、泳池啲地點都避開啟德九丈遠咁,乜嘢都要搭車出去做,咁樣生活方便咩?

中小學就「好少少」,區內有兩小一中,三年後天虹小學搬過嚟德朗就再多一間。不過啟德喺34校網同九龍城區嘅邊界,啲中小學喺晒另一邊,返學又係要搭車。好多年前啟德區規劃預四小兩中,有一塊小學地同一塊中學地拎咗去起過渡性房屋,學校已經唔夠。呢幾年啟德越加越多住宅,商業地轉住宅,住宅地提高地積比,依家仲要加簡約公屋,預期人口係大幅增加。不過配套冇改善過,亦睇唔到有計劃去改善。

唔熟悉啟德嘅區外人,可能覺得反對簡約公屋純粹係業主唔想樓價跌,其實仲有其他重要原因例如近日講嘅CBD2規劃,而啟德配套不足都係好確實嘅社區問題,即使冇簡約公屋,當局都須要正視同處理。

如果想了解多啲啟德設施不足問題,可以參考2020年9月反對過渡性房屋嗰陣我同其他街坊擬備嘅資料同討論:
https://resources.kaitak.info/docs/反對東華三院過渡性房屋選址啟德1B2用地的理據%202020-09-15.pdf
https://www.facebook.com/kaitak.info/videos/778052789657136/
(註:部分資料可能過時,未必反映現況)

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册

x

啟德河

本帖子中包含更多资源

x

啟德坊

本帖子中包含更多资源

x

維港一號

本帖子中包含更多资源

x

本帖子中包含更多资源

x

mamonaku naku mamonaku

百花齐放,很有设计感

本帖子中包含更多资源

x

發展局:【啟德地下購物街按計劃分階段落成】

啟德地下購物街全長約1,500米,與半條彌敦道相若。兩端分別連接港鐵宋皇臺站與九龍城及啟德站與新蒲崗,並與啟德城中心沿途的發展用地地庫樓層的商業和零售用途結合,成為一條連結啟德及鄰近地區的購物走廊。地下購物街正按計劃分階段建設,而目前約七成已在推展中。

地下購物街約三成由**負責興建及管理,其餘約七成由投得有關住宅或商業地段的發展商建設和管理。由於各地段是分期發展,地下購物街亦會是分階段落成和啟用。目前地下街約七成已經推展(餘下三成分布在有待推售的住宅用地和暫時用作簡約公屋的商業用地),並有明確的時間表,當中最先一段近啟德站的部分已於最近落成,其餘預計於未來幾年至2029年間逐步落成啟用。

隨著地下購物街分階段落成啟用,市民由宋王臺站與九龍城步行前往啟德站與新蒲崗一帶就變得更加方便,沿途亦可以享用購物長廊的設施。市民亦可使用鐵路站出入口及地下街行人連接設施如升降機或露天樓梯等,在沿線多個節點便捷前往地面。

本帖子中包含更多资源

x

本帖子中包含更多资源

x

启德 簡約公屋

**计划兴建简约公屋解决住屋问题,其中一个选址位于启德世运道

本帖子中包含更多资源

x

启德 簡約公屋

**计划兴建简约公屋解决住屋问题,其中一个选址位于启德世运道

本帖子中包含更多资源

x

啟德跑道商業地估值每呎低見1500元

可建86萬方呎 估值低至13億
泓亮諮詢及評估董事總經理張翹楚指,洗衣街地皮屬旺角核心地段,中標價之低,出乎意料之外,反映發展商對商業地後市不樂觀,因而影響商業地的價值,其中曾遭撻訂、重推再流標的啟德第4C區4號商業地,因地皮尚在發展中的啟德發展區,回本期將較長,每方呎樓面地價估值1500元,較早前估值約3000元大減一半。若與高銀2019年5月中標價、每方呎樓面地價12,888元對比,地皮最新估值較4年前大跌88%。

低4年前高銀中標價近九成
翻查資料,高銀2019年5月中標上述商業地,一個月後以本港局勢不穩為由而撻訂離場,被沒收2500萬元。同年9月**再推售地皮,收到5份標書,惟入標價不達**底價而流標收場。2021年10月規劃署和土木工程拓展署向九龍城區議會提交改劃文件,擬把啟德發展區5幅商業/酒店地改劃為住宅用途,當中包括第4C區4號地皮,惟該地於去年6月被城規會否決轉作住宅用途。

本帖子中包含更多资源

x

本帖子中包含更多资源

x

海灣半島(跑道區) Park Peninsula 在網上找到幾個未有公開發售項目效果圖

4A區1號 新九龍地段內6577號  命名:啟德海灣 KT Marina(發展商:嘉華國際、會德豐、中國海外)
項目效果圖

4C區3號  新九龍地段內6551號   建築設計:SOM(發展商:新鴻基)
這個是最新版本新效果圖,跟屋宇署獲批建築圖則完全吻合

本帖子中包含更多资源

x